Víztakarékosság perlátorral

Nem is gondolnánk, hogy mindennapjaink során mennyi apró lépéssel, okos eszközzel, kis befektetéssel tudunk tenni környezetünk és pénztárcánk kíméléséért.

A víztakarékos perlátorok is ilyen rendkívül okos kis szerkezetek, melyeknek köszönhetően látványosan csökkenhet mindennapi vízfogyasztásunk. És ezekhez nem is szükségesek vízvezeték-szerelő kihívása.

Hogyan működik a perlátor?

A perlátor működésének lényege, hogy a csapból kifolyó vizet levegővel keveri össze, ezzel pedig csökken a kifolyó víz mennyisége. Méghozzá úgy, hogy közben a vízmennyiség érzetünkre nem hat ki, mert a levegő miatt nem érezzük, hogy kevesebb víz ért minket mosakodás közben.

A perlátorok a csapszár végére szerelhető gumibóll készült kis eszközök. Általában ennek, a csaptelepre szerelhető eszköznek az ára 350-500 ft között ingadozik, és használatakor percenként 2-3 literrel kevesebb víz folyik el.

Léteznek zuhanyfejre szerelhető perlátorok is, melyek alkalmazásakor percenként 8 literrel kevesebb vizet használunk el.

Otthonunk klímája

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom nem csak a jó közérzet, de az egészség feltétele is. A túl alacsony hőmérséklet és a hideg falak a megfázásnak kedvezhetnek, ezzel szemben, ha túlságosan meleg van, akkor pulzusszámunk növekszik, elemben reakcióidőnk lassul, álmosak és kábák leszünk. A túl meleg vagy a túl hűvös hálószobai hőmérséklet a pihentető alvás ellensége, ezért erre is érdemes odafigyelnünk.

A páratartalom is igen fontos kérdés, mivel a túl száraz levegő irritálhatja nyálkahártyáinkat és csökken a felvett oxigén aránya, így gyengülhet az immunrendszerünk. A magas páratartalom viszont a penészesedésnek, illetve különböző gombák elszaporodásának, ezáltal az allergiák kialakulásának kedvez.

Az ideális nappali hőmérséklet 20-24 Celsius fok, az éjszakai pedig 19-21 Celsius fok körül mozog, míg a 40-60%-os páratartalom számít pont egészséges és komfortos középútnak.

A megfelelően hőszigetelt lakás jól tartja a hőt, így alacsonyabb energiabefektetéssel lehet elérni az ideális hőmérsékletet. A szellőztetés pedig nem jár különösebb hővesztéssel, mivel az átmelegedett falak könnyedén felmelegítik a beáramló friss levegőt.